Skip to main content

Les categorie: MailChimp

Tools om mee te meten

Je weet pas wat je aan het doen bent of hoe het gaat als je gaat meten en bijhouden wat er op je website, met je nieuwsbrief en social media gebeurd.

Webpagina bezoek kan je meten met de meest simpele programma’s. Wil je ook weten wat er op de pagina zelf gebeurd dan creëer je meetpunten (linkjes en buttons en formulieren). Deze moet je punyten moet je handmatig instellen in Google Tag Manager of je kan het zien door opnames te maken met bijvoorbeeld Hotjar.

Simpele methode, zonder al te veel techniek

Gaat je dit allemaal te ver, dan kan je het ook simpel houden en handmatig bijhouden hoe mensen contact opnemen via een formulieren of mailtje. Hoeveel inschrijvingen er op je nieuwsbrief komen. En de volgers en likes per postbericht in de gaten houden.

Je mist dan wel het inzicht in de route en beslismomenten van je bezoeker en hebt ook geen zicht op waar je moet aanpassen als je geen inschrijvingen krijgt.

Je kan ook eenvoudiger programma’s gebruiken zoals Yoast SEO, Google Search Console of een statistieken programma zoals Burst.

In MailChimp heb je de rapportages (reports) om inzicht te krijgen.

Nulmeting

Begin met een nulmeting. Zo kan je later zien of jouw acties ook resultaat hebben gehad. Een nulmeting kan bijvoorbeeld zijn dat je opschrijft per social media kanaal hoeveel volgers je hebt. Voor webpagina’s kan je noteren hoeveel bezoekers er zijn.

Klantreis

Het beste is om een klantreis uit te schrijven met de contactpunten waarop je kan meten.

Een voorbeeld is

  1. komt binnen op pagina x
  2. gaan door naar een specifiek product / download iets / schrijft zich in voor de nieuwsbrief
  3. Ze nemen contact op
  4. Ze kopen iets
  5. Ze komen terug om nog iets te kopen
  6. Ze verwijzen vrienden door, geven een testimonial

Al deze punten kan je meten. En het geeft je inzicht op welk punt in de klantreis je nog moet bijschaven omdat je cijfers aangeven dat dit nog onvoldoende gebeurd.

Populaire programma’s

  • Google Analytics
  • Hotjar Heatmaps
  • Matomo
  • Clicky – deze ben ik nu zelf aan het testen
  • Burst
  • Google Search Console
  • Google Tag Manager

Evalueren

Bedenk welke lessen je kan halen uit de rapportages. Het kan ook fijn zijn om iemand mee te laten kijken. Kan je zien dat iemand wel op je pagina komt maar ook snel weer wegklikt? Kan je zien met welke zoekterm of via welke website ze binnen kwamen? Misschien moet je boodschap nog duidelijker. Of misschien laad je pagina te langzaam en moet je kleinere afbeeldingen plaatsen.

Experimenteren

Probeer eens verschillende call-to-actions uit. Gebruik verschillende teksten. Andere afbeeldingen, of een andere kleur button. De plaats van de button op de pagina.

Verbeterpunten toepassen

Voeg kleine verbeterpunten toe. Als je aan alle knoppen tegelijk draait weet je niet welke aanpassing heeft geholpen.

Elke marketing actie zou moeten beginnen met het bekijken van de cijfers. Hoe sta je er nu voor en wat is doel in cijfers. Maak het zo concreet mogelijk. Schrijf de klantreis uit, schrijf de persona’s uit en bekijk waar in de reis je kan verbeteren om meer conversie te krijgen. En meer klanten.

Het maken van een landingspagina

Een landingspagina is een pagina die je speciaal hebt ontworpen voor een specifieke doelgroep. Je beantwoord hierin hun vragen en zorgt dat er een wens ontstaat om meer over jouw dienstverlening te weten te komen of om contact op te nemen.

Het doel van een landingspagina

Het doel van een landingspagina is om een bezoeker precies dat te geven wat hij zoekt en vervolgens te verleiden tot een aankoop. De pagina moet aansluiten op wat je in je advertentie hebt gezet of in de update die je hebt geplaatst. Alleen wat daar echt bij hoort en wat jouw boodschap versterkt zet je op deze pagina.

Een landingspagina verschilt hierin van een Salespagina, hij zet niet altijd aan tot verkoop. Het kan ook een tussenstap zijn waarin je alleen nog maar e-mailadressen verzamelt. Het is een pagina waarna je verwijst vanuit andere kanalen.

Het mooiste is als iemand al gericht aan het zoeken is en al zijn/haar vragen beantwoord ziet op deze pagina. Waarna de keuze voor jou snel gemaakt is.

Wat ook goed werkt is het koppelen van een geautomatiseerde mailing en vandaar uit toe te werken naar een verkoop.

Voorbeelden van landingspagina’s bekijken?

Vooral in het engels kan je mooie overzichten vinden van de “beste landingspagina”. Hier heb je een aantal linkjes

  • https://blog.hubspot.com/marketing/fantastic-landing-page-examples
  • https://unbounce.com/landing-page-examples/best-landing-page-examples/

Extra: samenvoegen van lijsten

Dit is een extra les over het samenvoegen van lijsten. Als je al een account had voor mei 2019, dan kon je meerdere lijsten aanmaken. Dit kan ook met een betaald account. Als je na de vorige les hebt besloten om je lijsten samen te voegen dan heb ik hier nog een extra video met de stappen die ik heb gedaan.

Let op: ten alle tijden je lijsten exporteren als backup.

In de video wil ik lijsten samenvoegen maar dat gaat niet omdat er op de lijst nog een actie is gekoppeld. De stappen kloppen wel maar je ziet het eindresultaat niet in de video.

De iets uitgebreidere stap is eerst de ene lijst exporteren en daarna importeren. Het geeft je uiteindelijk ook wat meer controle over wat je importeert. En heb je nog GDPR (AVG) velden toegevoegd dan wil samenvoegen ook niet. Dit omdat je toestemming geeft voor een bepaalde lijst als lezer. En niet voor de andere.
Maar ik denk dat het in dit geval wel te verantwoorden is als je na samenvoegen iedereen ook blijft mailen, waar hij/zij zich voor heeft opgegeven.

Denk ook automations of welkomstmail die je misschien gekoppeld hebt aan de actie ‘importeren’. Je wilt niet dat bestaande abonnees na 3 jaar weer een welkomstmail krijgen.

Een heel andere opties is om lezers te vragen zich zelf uit te schrijven en weer in te schrijven op de nieuwe lijst. Ga er vanuit dat je niet iedereen mee krijgt. De toch al inactieve lezers zullen hier afhaken.

Vooraf mijn excuses voor de ruis, de trein die met regelmaat voorbij kwam..

YouTube player

Segmenteren

Segmenteren is heel belangrijk als je kosten wil besparen en het overzicht wilt houden op je contacten. Een goed georganiseerde lijst is de beste basis voor het werken met MailChimp.

Daarnaast is het een heel handige tool om specifieke mensen te mailen en persoonlijker te worden.

Het beste is om met één grote lijst te werken. Dit voorkomt dubbelingen en je hebt meer overzicht in de interesses en interactie van jouw klant.

YouTube player

Personaliseren

Als je een nieuwsbrief op een persoon afstemt dan ben je aan het personaliseren. Dat gaat wat verder dan er beste FNAME (mergetag) boven te zetten. Je kan groepen en tags aanmaken, en op basis daarvan een segment maken.

In deze video leg ik je uit hoe je een bepaalde groep op basis van tag kan uitsluiten.

YouTube player

Groepen en tags

In deze les leg ik het verschil uit tussen groepen en tags. En wat je er mee kan.

Het grote verschil is dat je contacten niet zelf een tag kunnen kunnen maar wel een voorkeur of interesse kunnen aangeven binnen een groep.

Met een groep kunnen contact zelf actief aangeven waar hun interesse ligt. Zo leer je meer over deze lead en kan je een mail sturen die veel persoonlijker is. Zelf vraag ik mijn contacten of ze nieuws willen over MailChimp of WordPress. En op basis van deze voorkeur stuur ik hun een geautomatiseerde mail. Elke keer als ik een blog schrijf over MailChimp, krijgen mijn abonnees een mailtje dat er een nieuw blog klaar staat.

Een tag is iets wat je zelf meegeeft aan een contact. Die tag kan je in MailChimp toevoegen. Maar er zijn ook heel veel formulieren die tijdens de sign-up een tag meegeven. Dit kan bijvoorbeeld vanuit WooCommerce. Of al je een landingspagina maakt en er een formulier opzet die ook een tag meegeeft.

Groepen en tags gebruik je om je lezers een persoonlijker mail te kunnen sturen op basis van hun voorkeuren en interesses. En om follow-up te kunnen doen na aanschaf van een product. Of bij aanmelden via je website.

YouTube player

Signup formulieren aanpassen en vormgeven

De signup formulieren worden vaak vergeten. Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten:

  • vertalen
  • vormgeven
  • tone of voice / taal van je doelgroep
  • Overbodige velden verwijderen.
YouTube player

Op het moment dat een bezoeker zich inschrijft ontvangt hij via de mail een aantal berichten. Dit zijn de geautomatiseerde signup formulieren. Die vaak nog in het Engels staan en geen speciale opmaak mee krijgen.

Wil je deze ook je eigen huisstijl en/of look & feel meegeven dan is deze tutorial voor jou geschreven.

Duur: 10-30 minuten

1. Op het moment dat iemand zich via het aanmeldformulier inschrijft krijgt hij/zij een mailtje in zijn mailbox. Hieronder een voorbeeld van het inschrijfformulier die MailChimp standaard bied. Deze vind je als je in MailChimp naar op Audience klikt en dan rechts klikt op “manage audience. Nu zie je een uitklapmenu en daar kies je “Signup forms”.

Klik vervolgens op “Form Builder” Daar zie je bijvoorbeeld zo’n soort link staan: http://eepurl.com/dxcmpv

Als je hier niks mee doet, heb je een grijze achtergrond, in de kop je lijstnaam en 3 velden met een Engels kopje. Dat gaan we aanpassen.

Aanpassen kleur en tekst

Klik op “Design it”, je ziet vervolgens bovenstaand rijtje staan, klik deze een voor een aan om een kleur en/of lettertype van aan te passen. Zorg dat de stijl van deze formulieren passen binnen je huisstijl. Let op contrast en probeer het zo eenvoudig mogelijk te houden.

Deze formulier worden per e-mail gestuurd en sommige zie je in je de browser. Doorloop ook zelf het aanmeld proces om de verschillende formulieren te bekijken.

Teksten aanpassen

De teksten die je ziet zijn heel standaard. Zorg dat deze ook passen bij jouw stijl. Gebruik je in je website de U-vorm dan ook hier.

Vertaal de formulieren

Het volgende wat je kan doen is het formulier in het Nederlands zetten. Scroll iets naar boven en klik op “Translate it”. Zet de taal op “Dutch” en klik op “Save translation settings”

  • vink auto-translate aan (als je bijvoorbeeld wil dat hij automatisch de duitse taal pakt als iemand zijn browser op de duitse taal heeft ingesteld.)
  • set default language ; kies hier Dutch (nederlands)
  • scroll naar beneden, controleer de vertaling, maak er eventueel je “eigen taal” van en klik op ” save translation settings”. Hij zet nu in een keer alle formulieren om.
  • loop nu alle formulieren bij langs en controleer of de vertaling naar je wens is, pas deze zonodig aan en bewaar deze voordat je naar het volgende formulier gaat.

Vertaal de velden binnen het aanmeldblok

Wat niet mee veranderd zijn de de 3 velden uit bovenstaand plaatje. Emailaddress, First name en Last name. Hiervoor moet je nog iets naar beneden scrollen en klikken op het veld binnen het formulier. Links komt dan nu de optie om de naam van dit veld aan te passen. Doe dit voor de drie velden en klik op “Save field”

Uitbreiden aanmeldformulier

De volgende stap is het eventueel uitbouwen van je inschrijvingsformulier. Misschien wil je weten of iemand man of vrouw is of wat zijn interesse is. Hier kan je makkelijk de velden toevoegen. Maar let op,  hoe meer je moet invullen des te hoger de drempel voor inschrijven.

Groepen aanmaken

Wil je straks verschillende groepen maken dan ga je hier eerst de velden er bij zetten op basis waarvan je straks kan segmenteren. (specifiek mailen naar een groep op basis van aangevinkte interesse) Je kan de velden er al vast bij zetten maar niet verplicht stellen. Je kan dan in een vervolg stappen op een vriendelijke manier uitleggen waarom het aan te raden is deze velden in te vullen.

Importeren van nieuwe mensen in je Audience

Je kan nieuwe mensen op verschillende manieren importeren. Het makkelijkste is om te werken met een Excell of Google spreadsheet.

Bij het importeren is het van belang dat de kolommen en benamingen die je importeert, gelijk zijn aan de kolommen in MailChimp. Daarnaast is het mogelijk om tijdens de import een tag toe te voegen of iemand aan een groep toe te wijzen. De groepen moeten dan al aanwezig zijn.

Let er ook op dat je eventueel data overschrijft zodra je bij de import aangeeft dat reeds bestaande contacten ge-update mogen worden. Bij twijfel altijd je bestaande audience downloaden naar je computer.

Weet je niet wat een groep of tag is. Bekijk dan eerst de les over groepen en tags.

YouTube player

Subscriber, unsubscribed, contact, archived, deleted

Personen kunnen op verschillende manieren in je audience staan. Wie telt mee als voor het totaal aantal en wie niet?

In deze video leg ik je het verschil uit. Voor ondernemers met een betaalde versie van MailChimp is dit belangrijk om te weten. Maar ook voor ondernemers met de gratis versie, en bijna tegen de 2000 aan zitten.

YouTube player

Nog een extra video waarin ik laat zien wat er gebeurd en welke meldingen je krijgt bij Unsubscribe, Archive en Permanently Delete.

YouTube player