Skip to main content

Les tag: Betaald

Het aanmaken van een automation

In deze les leer je hoe je een custom automation aanmaakt. Je kan uiteraard ook kiezen uit een van de vooringestelde automation van MailChimp zelf.

Wat heb je nodig.

  • Inhoud voor de lessenserie
  • Een template
  • Onderwerpen en preview teksten
  • Triggers (wanneer wil je versturen)
  • Audience

De video hieronder is opgenomen in mei 2020. MailChimp heeft het menu verplaatst naar links. Het opbouwen van een automation is onveranderd.

YouTube player

WooCommerce koppelen aan MailChimp

Je kan een automation laten triggeren door een aankoop in je WooCommerce webshop. Dit betekend dat er een koppeling gemaakt moet worden tussen beide. Dat kan met een gratis plugin.

Wat heb je nodig om een koppeling te kunnen maken?

  • Werkende WooCommerce shop
  • MailChimp Audience
  • MailChimp for Woocommerce

Koppeling maken

In de onderstaande video leg ik uit hoe je met de plugin de koppeling maakt.

Ik leg ook uit hoe je voor een virtueel product de adresvelden achterwege kunt laten omdat je geen verzendadres hoeft op te geven. Maar op het moment dat je een btw factuur wilt versturen wil je wel deze gegevens opslaan. Het is dus optioneel.

YouTube player

Extra opties:

  • Versimpelde checkout voor virtuele producten
  • Inschrijving algemene nieuwsbrief (zie video hieronder)

Contacten en subscribers

Zodra je een koppeling maakt en men schrijft zich niet in voor je nieuwsbrief, dan staat deze mensen te boek als “contacten”. Vinken ze ook de optie aan om zich in te schrijven dan worden ze ‘subscriber’. Een contact vanuit de shop kan je alleen maar shop gerelateerde mailtjes en automations sturen.

YouTube player

Waar moet je op letten

Opt-in settings MailChimp lijst
  • Op het moment dat je de sync start. Synct hij alle klanten met hun bestellingen.
  • Als je ook een automation wilt opzetten die trigger met het kopen van een product. Dan moet iemand wel een subscriber zijn, dan kan je dus niet de opt-in gebruiken voor je algemene maillijst.
  • Gebruik een schone nieuws lijst. e-mailadressen die cleaned of permanently deleted zijn, komen er niet op en dan werkt het al niet meer.

Betaald MailChimp account

Door het gebruiken van deze sync kan het gebeuren dat je boven de 2000 abonnees uitkomt. Contacten tellen ook mee. En dan kan het een dure koppeling worden. Zeker als je alle bestellingen van jaren terug er ook nog in hebt staan.

Misschien kan je de bestellingen opschonen en alleen die van het laatste jaar er in staan. Ook weer veiliger qua persoonlijke gegevens die je in je website bewaard. Voor de boekhouding en belastingdienst, moet je wel uitdraaien van alle bestellingen downloaden en bewaren.

Verder is het wijs om goed na te denken of je een aparte audience wil of dat je hem integreert in de huidige. Werken met 1 lijst is goedkoper als je veel dubbele adressen hebt. Bij een betaald account is deze optie er.

Uit ervaring weet ik dat er veel haken en ogen zijn aan het syncen naar MailChimp. Je kan eventueel ook werken met een handmatige export. Maar dat betekend een stap terug in het automatiseringsproces.

Wat sync je wel en niet

Verder is het zinvol om geen adresvelden in je audience te laten staan. Dit is weer extra data en in het kader van de AVG wil deze niet importeren. Zolang de velden er niet zijn kan er geen data naartoe geschreven worden. Deze vind je onder manage contacts>settings>Audience fields…

Welke plugin gebruiken

Er zijn twee plugins die allebei hetzelfde heten. Heel verwarrend. Ik heb zelf de plugin van MailChimp gebruikt omdat ik wil koppelen naar MailChimp toe. Als er in MailChimp vervolgens iets niet lukt n.a.v. deze plugin kan ik bij hun terecht. Als je de plugin van Wooncommerce gebruikt dan moet je bij WooCommerce zijn maar die heeft vervolgens geen toegang tot MailChimp. Het ging bij mij dus om het stukje support mocht er iets niet lukken.

Checkout Versimpelen

In het kader van de AVG is het zinvol om een versimpeling aan te brengen in de checkout. Hiermee vraag je alleen om een naam, achternaam en e-mailadres. Ben je een beetje technisch en bekend met een Child Theme, dan kan je eenvoudig een stukje code toevoegen aan de functions.php

Doe dit niet in je huidige template want bij de eerste update is deze instelling dan weer overschreven.

voeg een stukje code toe, hier staat de code en uitleg

Alternatieven voor de koppeling

Als met memberships werkt, zou je de plugin Mailchimp for WooCommerce Memberships kunnen gebruiken. Ik kan alleen niet met zekerheid zeggen of hij dan ook alleen de members synct. En niet ook alle mensen die kleine losse producten kopen.

Introductie Automation

YouTube player

Deze introductie is bedoeld voor gebruikers die voor mei 2019 al met Automation werkten en dit gratis konden gebruiken.

YouTube player

1-Click-Automation

Hoe stel je de 1-click-automation van MailChimp en waarom zou je hem gebruiken?

Deze mailtjes bestaan uit 1 enkele mail. De trigger kan bijvoorbeeld zijn:

  • Aanmelden op je nieuwsbrief (nieuwe lezers)
  • Een verjaardag
  • Een tag wordt toegevoegd
  • RSS feed

Zie video voor de overige

Als welkomstmail voor nieuwe lezers

Stuur jij jouw nieuwe lezers, abonnees al standaard een welkomstmail? Dit is een unieke kans om jezelf nog even onder de aandacht te brengen. Hoe jij dit zelf kan doen?

MailChimp bied ook een ‘final welcome e-mail’ via de signup formulieren. Deze is optioneel omdat je hem apart moet aanvinken. Maar deze is niet mooi en je kan er ook de drag&drop blokken niet gebruiken. Zelf zou ik kiezen voor een welkomstmail via 1-click-automation. Dit is ook beschikbaar voor de gratis accounts!

Je kan bij de 1-click-automation de vormgeving zelf bepalen. En daar houden we van, toch?

Voor een weggever

De welkomstmail kan je ook gebruiken om jouw gratis weggever in te zetten. Je kan een pdf of een link plaatsen in deze mail naar je weggever (checklist, podcast, white paper, tutoriual etc.) Een weggever is een mooie manier om e-mailadressen te verzamelen. Uiteraard is het niet te bedoeling om daarna iemand te gaan spammen met aanbiedingen. Wat je wel wilt doen is waardevolle content sturen. Houd de contacten warm en daarna kan je van tijd tot tijd een promotie doen.

Een weggever kan onderdeel zijn van een sales funnel, maar hiervoor gebruik je niet de welkomstmail. Want deze is eenmalig. Je kan in de welkomstmail wel aansturen om je lezer zich te laten aanmelden voor een specifieke groep, waar je er een aparte mailserie op los kan laten.

YouTube player

AVG – Algemene verordening gegevensbescherming

Bij gebruik van MailChimp staat de data van jouw lezers op een Amerikaanse server. In juni 2021 is Privacy Shield regeling ongeldig verklaard omdat de afspraken niet voldoende waren. Officieel zou je MailChimp dus niet mogen gebruiken als je de persoonsgegevens van jouw klanten wil waarborgen. Dit geld ook voor Facebook, Google en Office 365 cloud. MailChimp werkt hard aan het verplaatsen van data naar servers (2022) die in de EU staan, maar zover is het nog niet.

Vink onder account>settings>manage my data, de twee opties uit die aangeven dat ze je data willen gebruiken voor statistieken en demografische benchmark.

Expliciete toestemming

Wist je dat je niet zomaar iedereen op je maillijst mag zetten? Begin je net met een nieuwsbrief, e-zine of andere geautomatiseerde e-mailing dan is het goed om je lezers voor ogen te houden. Laat personen altijd met een dubbele opt-in inschrijven zodat je zeker bent van hun toestemming.

Welke data verzamel je?

Verzamel alleen data die je ook gebruikt. Een geboortedatum opslaan en daar niks mee doen kan niet meer. Je mag niet zomaar data opslaan. Dus wat je opslaat moet je ook kunnen verantwoorden door daadwerkelijke een leuke felicitatie met hun verjaardag of jubileum te sturen.

AVG / GDPR wetgeving

Op 25 mei 2018 is de AVG (Algemene verordening gegevensbescherming) van kracht geworden. Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten wil je MailChimp gebruiken.

1 Vraag toestemming om iemand te mailen. Het beste is een online formulier zodat je kan aantonen dat ze zichzelf hebben ingeschreven.

2 Wees duidelijk en vermeld wat men krijgt toegestuurd.

3 Dubbele Opt-in is niet verplicht (wel handig tegen spam)

4 Bescherm de data en werkt met een Two-Factor Authentication

5. Zet de GDPR velden aan.

Toestemming vragen

Officieel moet je de ander om toestemming vragen. Dat kan mondeling zijn maar dat is achteraf lastig hard te maken. Je kan een aanvink-optie maken op je contactformulier of antwoordkaart. Op een beurs of netwerkbijeenkomst kan men zelf zijn gegevens in vullen (opt-in) op je iPad* of papieren inschrijfformulier.

Als je visitekaartjes uitwisselt geeft de ander je hiermee in principe geen toestemming. Vraag elkaar expliciet toestemming, laat ze het desnoods op hun kaartje schrijven of een paraaf zetten. Of geef heel duidelijk aan wat je met het visitekaartje doet.

Er is een uitzondering te maken als het een klant betreft die al een dienst of product heeft afgenomen. Deze mag je ongevraagd een nieuwsbrief versturen met soortgelijke producten en diensten. Maar, er moet ook niet jaren tussen zitten.

Je moet altijd de optie bieden om je snel en makkelijk af te melden (opt-out). Wil je een nieuw product onder de aandacht brengen of een aanbieding doen (commerciële berichten dus) dan moet je hier expliciet toestemming voor vragen. Doe je dit niet dan riskeer je een boete.

Listbuilding

Wil je jouw e-maillijst uitbreiden (listbuilding) met e-mailadressen van visitekaartjes of een formulier van een workshop. Maar heb je toestemming vergeten te vragen? Dan kan je via je reguliere mail nogmaals een uitnodiging sturen om zich aan te melden voor je nieuwsbrief.

Deze nieuwsbrief is uiteraard alleen informerend en bevat geen aanbiedingen. Je geeft aan wat de inhoud zal zijn en hoe vaak. En ik heb een heel duidelijke knop gemaakt waarmee men zich kon aanmelden. Deze personen melden zich zelf aan.

*Je kan op je website een inschrijfformulier maken en deze voor of met je contactpersoon invullen. Je kiest dan voor een double opt-in. Bij double opt-in krijgt de inschrijver nog een extra mail waarin het gevraagd word om de inschrijving te bevestigen. Neem op een netwerkevent je iPad mee en laat degene met wie je in gesprek bent zijn gegevens invullen.

Een aantal blogs die ik vond in het kader van de AVG:

Het aanmaken van een MailChimp account

1) Ga naar mailchimp.com en klik daar op de rode knop “Sign Up Free”.

2) Vul je e-mailadres in en verzin een gebruikersnaam (username) en wachtwoord. Let er op, gebruik voor een wachtwoord minstens 1 kleine letter, hoofdletter, 1 speciaal teken en een cijfer. Met een minimum van 8 karakters. Klik hierna op “Create My Account”. Laat dit scherm even open staan, niet wegklikken.

Geef je e-mail adres op en verzin een gebruikersnaam en wachtwoord
Geef je e-mail adres op en verzin een gebruikersnaam en wachtwoord

3) Hierna verschijnt onderstaand scherm. Ga naar je mailprogramma en zoek daar de mail van MailChimp op. Deze zou er binnen enkele minuten moeten er zijn. Zo niet check dan je spambox. Zie je hem dan nog niet, check dan of je e-mailadres goed hebt ingevuld. Op het scherm wat je open hebt laten staan staat nl “we send to ……”

Als het gelukt is zie je dit. Ga nu naar je mailprogramma en zoek de mail op die MailChimp je gestuurd heeft
Als het gelukt is zie je dit. Ga nu naar je mailprogramma en zoek de mail op die MailChimp je gestuurd heeft

4. Klik in je mail op “activate my account”, je browser open nu een nieuw scherm waarop staat “let’s get started”. Typ het nummer over in het plaatje en klik op “Next”.

 

Nog 1 stap, klik op activate my account
Nog 1 stap, klik op activate my account

5. Je bent er bijna, je word nu gevraagd om alle velden in te vullen. Bij GMT tijd vul je +2 uur in, en als je eerst je land en plaatsnaam invult en geen state invult, krijg je geen gedoe met het invullen van een provincie. Moet je het wel invullen schrijf het dan volledig uit bijvoorbeeld; Overijssel. Vul alles in anders kan je niet naar de volgende stap. Je kan dit op een later tijdstip nog aanpassen, maar pas op dat je het dan niet vergeet. Vul je echte gegevens in, je postadres komt in de footer van je nieuwsbrief te staan. Je e-mail adres is het adres waar op gereageerd kan worden door een lezer van je nieuwsbrief. Als je inschrijft voor de mailtjes van MailChimp krijg je paar opstart mailtjes om je wegwijs te maken in het programma.

vul je profiel aan
vul je profiel aan

vul je profiel aan
vul je profiel aan

6) Je hebt nu je profiel helemaal ingevuld en bent klaar om te starten. In het menu vind je alle onderdelen die nodig zijn. Onder je naam vind je je profielgegevens terug.

 

Introductie MailChimp

E-mailmarketing is nog steeds de beste manier om op een persoonlijke manier met je doelgroep te communiceren. Ik heb in 2012 voor MailChimp gekozen omdat het gratis en makkelijk te gebruiken is.

In de afgelopen 11 jaar is er wel veel veranderd voor de personen die de gratis versie gebruiken. Voor hun is het steeds minder aantrekkelijk geworden.

De basis en gratis versie is voor nieuwe abonnees anno 2023 beperkt tot 500 lezers.

YouTube player
YouTube player