Bij gebruik van MailChimp staat de data van jouw lezers op een Amerikaanse server. In juni 2021 is Privacy Shield regeling ongeldig verklaard omdat de afspraken niet voldoende waren. Officieel zou je MailChimp dus niet mogen gebruiken als je de persoonsgegevens van jouw klanten wil waarborgen. Dit geld ook voor Facebook, Google en Office 365 cloud. MailChimp werkt hard aan het verplaatsen van data naar servers (2022) die in de EU staan, maar zover is het nog niet.
Vink onder account>settings>manage my data, de twee opties uit die aangeven dat ze je data willen gebruiken voor statistieken en demografische benchmark.
Expliciete toestemming
Wist je dat je niet zomaar iedereen op je maillijst mag zetten? Begin je net met een nieuwsbrief, e-zine of andere geautomatiseerde e-mailing dan is het goed om je lezers voor ogen te houden. Laat personen altijd met een dubbele opt-in inschrijven zodat je zeker bent van hun toestemming.
Welke data verzamel je?
Verzamel alleen data die je ook gebruikt. Een geboortedatum opslaan en daar niks mee doen kan niet meer. Je mag niet zomaar data opslaan. Dus wat je opslaat moet je ook kunnen verantwoorden door daadwerkelijke een leuke felicitatie met hun verjaardag of jubileum te sturen.
AVG / GDPR wetgeving
Op 25 mei 2018 is de AVG (Algemene verordening gegevensbescherming) van kracht geworden. Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten wil je MailChimp gebruiken.
1 Vraag toestemming om iemand te mailen. Het beste is een online formulier zodat je kan aantonen dat ze zichzelf hebben ingeschreven.
2 Wees duidelijk en vermeld wat men krijgt toegestuurd.
3 Dubbele Opt-in is niet verplicht (wel handig tegen spam)
4 Bescherm de data en werkt met een Two-Factor Authentication
5. Zet de GDPR velden aan.
Toestemming vragen
Officieel moet je de ander om toestemming vragen. Dat kan mondeling zijn maar dat is achteraf lastig hard te maken. Je kan een aanvink-optie maken op je contactformulier of antwoordkaart. Op een beurs of netwerkbijeenkomst kan men zelf zijn gegevens in vullen (opt-in) op je iPad* of papieren inschrijfformulier.
Als je visitekaartjes uitwisselt geeft de ander je hiermee in principe geen toestemming. Vraag elkaar expliciet toestemming, laat ze het desnoods op hun kaartje schrijven of een paraaf zetten. Of geef heel duidelijk aan wat je met het visitekaartje doet.
Er is een uitzondering te maken als het een klant betreft die al een dienst of product heeft afgenomen. Deze mag je ongevraagd een nieuwsbrief versturen met soortgelijke producten en diensten. Maar, er moet ook niet jaren tussen zitten.
Je moet altijd de optie bieden om je snel en makkelijk af te melden (opt-out). Wil je een nieuw product onder de aandacht brengen of een aanbieding doen (commerciële berichten dus) dan moet je hier expliciet toestemming voor vragen. Doe je dit niet dan riskeer je een boete.
Listbuilding
Wil je jouw e-maillijst uitbreiden (listbuilding) met e-mailadressen van visitekaartjes of een formulier van een workshop. Maar heb je toestemming vergeten te vragen? Dan kan je via je reguliere mail nogmaals een uitnodiging sturen om zich aan te melden voor je nieuwsbrief.
Deze nieuwsbrief is uiteraard alleen informerend en bevat geen aanbiedingen. Je geeft aan wat de inhoud zal zijn en hoe vaak. En ik heb een heel duidelijke knop gemaakt waarmee men zich kon aanmelden. Deze personen melden zich zelf aan.
*Je kan op je website een inschrijfformulier maken en deze voor of met je contactpersoon invullen. Je kiest dan voor een double opt-in. Bij double opt-in krijgt de inschrijver nog een extra mail waarin het gevraagd word om de inschrijving te bevestigen. Neem op een netwerkevent je iPad mee en laat degene met wie je in gesprek bent zijn gegevens invullen.
Een aantal blogs die ik vond in het kader van de AVG: