Skip to main content

Onderwerp categorie: Techniek

Technische eisen en stap 1

 • PHP version 8 of hoger
 • MySQL version 5.6 or greater OR MariaDB version 10.1 or greater
 • HTTPS support
 • PHP memory limit of 128 MB of hoger (LearnDash-only requirement)

We maken gebruik van deze templates en plugins:

 • LearnDash LMS
 • LearnDash Course Grid (toevoegingen, add-ons van LearnDash LMS
 • Astra of Kadence thema
 • Starter templates plugin (LearnDash Academy) (deze importeert de benodigde widgets en content)

–> Stap 1 Installeer een nieuwe WordPress website

Zorg dat je een hosting pakket hebt die het mogelijk maakt meerdere databases aan te maken. En die groot genoeg is om meerdere websites te herbergen. Je installeert het nl op een nieuwe website en niet op je hoofddoimein. Je kan een apart domein kiezen, maar als je wilt dat deze op een binnen je domein komt dan installeer je deze in een mapje binnen je hoofdmap. In de httpdocs map. Kies een logische naam zoals leeromgeving, platform, bibliotheek, academie. Iets wat bij jou past. Dit kan je niet meer makkelijk aanpassen dus ‘choose wisely’.

Een subdomein wordt aangeraden omdat er in sommige gevallen een loop kan ontstaan in de permalinks.

Met een subdomein wordt de url bijvoorbeeld academie.jouwwebsite.nl

In deze module maken we gebruik van de stappen die LearnDash zelf aanbied. In deze les laat ik je zien hoe je demo content installeert. Dit omdat dan alles in een keer goed staat en je dan weet waar alles moet en deze content kan vervangen. Uiteraard kun je achteraf van thema wisselen, maar bij voorkeur niet.

–> Stap 2  Astra & Starter Sites Plugin

Zie volgende les.

Let op, als je niet een aparte website bouwt en je in een bestaande website werkt, wil je jouw eigen vormgeving behouden. Maak een backup voordat je met de starter plugin bezig gaat. En installeer niet het astra thema, want je hebt al een actief thema.

Vormgeving / tweaken van het template

LearnDash raad aan het Astra thema te gebruiken. Hierbinnen is het mogelijk gebruik te maken van een opstart template. Door deze stappen te volgen heb je binnen een mum van tijd een volledig werkende website staan. Maar deze is niet in je eigen huisstijl.

Wil je snel iets opzetten dan is dit een prima oplossing.

Maar ben je eigenwijs, net zoals ik, dan wil je toch echt wel je eigen stijl toevoegen. Zelf maak ik gebruik van een YooTheme en deze werkt wonderwel goed samen. Klanten van mij mogen gratis gebruikt maken van dit thema.

Welke thema kies ik?

Koop geen thema van een themeforest o.i.d. Dit is een marktplaats en je hebt geen idee voor hoeveel jaar het thema onderhouden worden. Oftwel hoe lang er updates beschikbaar zijn.

LearnDash geeft hier een veilige lijst van 2 templates. Verder is er een langere lijst van betaalde templates. Ik heb zelf ervaring met YooTheme en ik vind deze ook goed samenwerken.

Bekende problemen

 • De buttons en kleuren van het course grid kan je niet aanpassen in het dashboard. Hiervoor gebruik ik CSS
 • Het lettertype kan ineens veranderen als je voor een afleidingsvrije modus kiest. Ook hier heb ik CSS gebruikt om het op te lossen.

Pagebuilders

Over het algemeen kunnen pagebuilders geen dynamische pagina’s van LearnDash aanpassen. Vaak wel de styling maar niet de layout. LearnDash bepaalt de volgorde waarin iets wordt neergezet. Elementor schijnt dit wel te kunnen maar hier heb ik geen ervaring mee en valt ook buiten de scope van deze training.

Kies je voor een eigen template met pagebuilder, kies dan voor elementor.

YooTheme thema’s bieden ook geen ondersteuning op de dynamische pagina zoals de hoofdstukken en de paragrafen. Wel kan je de styling aanpassen of tweaken met eigen CSS.

Zelf gebruik ik de Gutenberg editor. Hiervoor is een extra plugin beschikbaar die extra blokken toevoegt voor LearnDash

ShortCodes

Learndash werkt met shortcodes om dynamisch content op een pagina te plaatsen. Simpel gezegd, je kan deze code ld_profile (haakjes even weggehaald anders staat de hele profielpagina hierin) plakken om profielgegevens te tonen. Door deze codes te plaatsen kan je gelijk zien of een thema dit uit zichzelf oppakt en netjes weergeeft.

Het Astra Starter template maakt een aantal pagina’s aan waar deze codes in zijn geplakt en waarmee je direct mee aan de slag kan.

Met een eigen thema is het gewoonweg testen. Zie je dit allemaal niet zitten koop dan een thema uit de lijst van LearnDash of werk met het Astra thema.

Wil je toch je eigen stijl, kies dan een template in overleg met je webbouwer. Dit om te voorkomen dat je een template koopt waar niet mee te werken valt.

Vertalingen

LearnDash is voor het grootste gedeelte vertaald in het Nederlands.

Toch blijven er nog wat rare vertalingen staan zoals de woorden uitbreiden en ineenstorting bij het gebruik van paragrafen. En op je profielpagina staat YOUR ipv jouw trainingen. Verder is de vertaling in de u vorm.

Deze vertalingen moeten aangepast worden in een .po bestand wat alleen toegankelijk is via FTP. Als je niet weet wat dit is dan kan je dit gedeelte het beste uitbesteden. Doe dit bij voorkeur in een child-theme zodat je wijzigingen bewaard blijven.

Wil je aan de slag met de vertalingen, stuur me een mail, dan kan ik je in ieder geval mijn laatste versie van de .mo en .po bestanden sturen.

Zelf aan de slag

Je kan ook de plugin Loco Translate installeren. Dan kan je binnen je website de vertalingen aanpassen.

Stel het zo in dat je vertalingen blijven staan bij het update. Dit valt echter buiten de scope van deze training.

Unsafe locations

 • When WordPress updates a theme, any translation files under the theme’s folder will be replaced.
  NEVER save your own custom files in this location!
 • When WordPress updates a plugin, any translation files under the plugin’s folder will be replaced.
  NEVER save your own custom files in this location!
 • When WordPress updates your installed languages, any files saved in the global “languages” directory will be replaced.
  DON’T save your own custom files in this location unless you have disabled auto translation updates!

Safe locations

Loco Translate provides a “safe” directory at the custom location "wp-content/languages/loco". Files saved here will not be deleted or modified during WordPress updates. If your bundle can load files from our custom folder then this is the best place to save them.

Some themes and plugins provide their own safe locations too. Read the documentation for your particular bundle to find out. If a safe location is offered, you’ll probably have to configure your bundle with an additional “Domain Path”. One example of such a plugin is WooCommerce.

YouTube player

Let op: als je op de blauwe knop “Bijgewerkt klikt”, haal hij de laatste versie op van internet. Hiermee overschrijf je je eigen vertaling!!!

Aan de slag met FTP en PoEdit

Om het .po bestand aan te passen pak je

YouTube player

Meer info vind je in de documentatie van LearnDash >>

​Wil je zelf de aanpassingen doen in PoEdit volg dan deze stappen.

 1. ​Navigate to LEARNDASH LMS > SETTINGS > TRANSLATIONS
 2. Download the latest POT file by clicking the POT download button (it will automatically download)
 3. Download the .po file by clicking the PO download button (it will open in a new tab)
 4. Right click & save the file
 5. Open the .po file with PoEdit
 6. Navigate to CATALOG > UPDATE FROM POT and select the downloaded POT file in step 2
 7. Make your additions and/or modifications to the translation file
 8. Save the .po file
 9. Regenerate the new .mo file via FILE > COMPILE TO MO
 10. Using an FTP program or File Manager, add your new .mo and .po files to the /wp-content/languages/plugins/ folder